Wat ons dreef

Ieder mens leeft graag een goed leven in eigen ogen. De afhankelijkheid van zorg kan dit goede leven behoorlijk in de weg zitten. Dit kent meerdere oorzaken. Academische Verpleeg(t)huiszorg Nederland richtte zich op het in samenhang aanpakken van al deze oorzaken. Met als resultaat: zorgverleners die passende verpleeg(t)huiszorg bieden op basis van wensen/vraagpatronen van cliënten voor de juiste zorg en ondersteuning, op de juiste plaats, door/met de juiste persoon/personen, op het juiste moment.

Een van de belangrijkste dingen die we geleerd hebben met onze stichting is het belang van het verschil zien en begrijpen tussen (1) behandelkunde en (2) verzorgkunde. Voor beide wordt de term ZORG gebruikt. Maar het gaat om twee heel verschillende typen ‘zorgen voor’.
Namelijk:
1: Je ervoor inspannen en bereiken dat er iets is of komt ("ik zorg er voor dat je been weer bruikbaar is")
2: Aandacht en zorg geven aan iemand ("ik zorg voor jou zolang je been het niet doet")

Passende zorg is noodzakelijk om ook in de toekomst goede zorg te kunnen bieden. In de langdurige zorg en vooral binnen de verzorgkunde zullen we, nog meer dan voorheen, moeten weten wat de cliënt echt van ons nodig heeft. Niet meer, maar ook niet minder. Dat betekent open staan voor de invloed van de cliënt. Of, zoals Levinas het noemt, ‘het gelaat van de Ander’ zien. Een ‘zorgen voor’ dat aansluit op de behoefte van de Ander.
 
Hoe dit vorm kan krijgen kunt u lezen in de boeken (rechterkolom) waarin we al onze ervaringen en opgedane kennis hebben opgeschreven. 

Er zijn daarnaast meerdere artikelen, nieuwsbrieven, opiniestukken en blogs door ons geschreven. Kijk hier voor alle publicaties.

Te bestellen:

We hebben het HOE van de werkwijze van Academische Verpleeg(t)uiszorg zo concreet mogelijk op papier gezet.

Voor zorgafdelingen en het onderwijs is het handboek: 'En als we nu weer eens gewoon gingen 'zorgen voor'?'



Bestel hier het handboek


Voor het onderwijs is de docentenhandleiding: 'Ondersteunen Eigen Regievoering in de chronische zorg​'



Bestel hier de docentenhandleiding
 

© 2025 Stichting Academische Verpleeg(t)huiszorg Nederland